dinsdag 9 oktober 2012

Educatief speelgoed: de microscoop

Als je over speelgoed spreekt denkt iedereen dadelijk aan poppen, video spelletjes, raceauto's, LEGO en ander klassiek speelgoed. Vaak vergeten we dat er ook een massa aan educatief speelgoed te verkrijgen is.
Microscoop voor kinderen
Microscoop voor kinderen
Zo is een microscoop tegelijkertijd leuk om mee te spelen en tegelijkertijd ook educatief. En zo een microscoop voor kinderen hoeft echt niet duur te zijn. Je kan er al vinden vanaf 16 euro. Natuurlijk gaan niet alle kinderen zo gelukkig zijn als ze een microscoop als cadeau krijgen. Ze moeten natuurlijk geïnteresseerd zijn. Maar interesse moet je kweken en dit kan je door interessante en leuke dingen te laten zien onder de microscoop. Je moet je kind begeleiden en helpen de microscoop te gebruiken. Zoek interessante dingen om onder de microscoop te leggen. Een beetje water uit een sloot, een stukje huid, een blad met kleine insecten,..... Materiaal vind je met overvloed in de tuin.

Een microscoop heeft een aantal objectieven met een vergrotingsfactor. Het is belangrijk dat de microscoop verschillende objectieven heeft zodat je naargelang het materiaal dat je wenst te bekijken de gepaste vergroting kan instellen. De objectieven verander je door aan de revolver te draaien. Voor maximaal speelplezier moet je minstens 3 objectieven hebben en je moet minstens 500X kunnen vergroten.

De meeste microscopen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Dit staat meestal duidelijk aangegeven op de verpakking. Bij sommige microscopen zitten mesjes om te snijden. In dat geval hou je de mesjes best apart en dan kan je kind het komen vragen als er iets gesneden moet worden. Zo vaak heb je die toch niet nodig.

Educatief speelgoed aan je kinderen geven is niet gemakkelijk. Je vreest altijd dat de kinderen het niet leuk gaan vinden maar veel hangt af van de manier waarop je zo een cadeau geeft. Als je een microscoop geeft en je laat je kinderen aan hun lot over dan loopt het meestal slecht af. Nee, bij educatief speelgoed moet je zelf ook laten zien dat je interesse hebt. Samen spelen. Want wat vinden kinderen nu echt het leukste? Een mooi cadeau of de ouders die mee spelen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten