zondag 30 oktober 2011

Een wedstrijd met zelf gemaakte LEGO motor

Als je wat LEGO Technic liggen hebt maar geen motor hebt kan je toch zelf een simpele motor maken. Dit kan je op verschillende manieren. Het enige wat je nodig hebt naast je LEGO is een doosje elastiekjes of stukje koord. Het kan ook leuk zijn om er een wedstrijd van te maken. Iedere deelnemer krijgt dan hetzelfde aantal elastiekjes en een stukje koord. Iedereen maakt vervolgens een voertuig. Als iedereen zijn voertuig klaar is ga je racen. Spreek op voorhand af hoe er punten te verdienen vallen. Dit kan zijn voor het voertuig dat de langste weg aflegt of voor het voertuig dat het eerste over een vooraf bepaalde streep gaat.

Nu vraag je je misschien af hoe je zo een voertuig maakt. Wel je kan dit op zoveel manieren. We hebben 3 verschillende voertuigen gemaakt en daarna een wedstrijd gehouden om te zien welk voertuig het verste geraakt.

Voertuig 1

Ons eerste voertuig wint de elastiek op rond een as. De elastiek trok in dit geval voldoende om achteraan een tandwiel overbrenging te gebruiken. Door deze overbrenging verliezen we kracht maar winnen we op de afstand dat het voertuig kan afleggen. Hieronder zie je een foto van dit voertuig. Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om een met elastiek aangedreven LEGO voertuig te maken.

Voertuig 1
Achteras voertuig 1

Voertuig 2

Ons tweede voertuig gaat de elastiek in de lengte draaien. Achteraan wordt deze draaibeweging op de achteras gezet door de 2 tandwielen die 90° op elkaar staan. Om extra torsie te krijgen hebben we meerder elastiekjes gebruikt. Hieronder zie je een foto van dit voertuig. In dit geval gebruik je best een grote zware elastiek. Als je dit niet hebt neem je best meerder dunne elastiekjes zoals wij ook gedaan hebben. De torsie kan behoorlijk oplopen. In dit geval is het dus belangrijk van het voertuig zo stevig mogelijk te maken. Wij vonden dit het moeilijkste voertuig om te maken.

Voertuig 2
Achteras voertuig 2

Voertuig 3

Ons derde voertuig maakt gebruikt van de zwaartekracht. Als het gewicht naar beneden komt trekt het aan de achteras. We hebben geprobeerd om ook hier een tandwiel overbrenging te gebruiken maar dat bleek niet te lukken omdat het gewicht niet voldoende kracht heeft. Hieronder zie je een foto van dit voertuig.

Voertuig 3
Achteras voertuig 3
We hebben nadat alle voertuigen klaar maken een wedstrijd gehouden om te zien welk voertuig de langste weg aflegt. Op het volgende video clip zie je welk voertuig de wedstrijd won. Een duidelijke winnaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten