Als het goed weer is dan hoor je ouders nogal snel tegen hun kinderen zeggen dat ze buiten moeten gaan spelen. Een tuin met een keurig onderhouden gazon is echter niet voldoende om te kunnen spelen. Kinderen hoor je dan ook snel klagen dat ze “niets” hebben om mee te spelen. Wel, een trampoline valt dan zeker wel te overwegen. Waarom een trampoline en waar moet je op letten.
Veiligheid
Trampolines heb je in alle kleuren en maten maar dat wil nog niet zeggen dat ze allemaal geschikt en ook veilig zijn. Omdat volgens ons de veiligheid op de eerste plaats komt zijn wij principieel tegen alle trampolines zonder veiligheidsnet en beschermrand. Zo een veiligheidsnet zorgt ervoor dat je niet per ongeluk van de trampoline sprint of valt. Dit klinkt misschien dom maar je zou verbaast zijn moest je weten hoeveel ongelukken er zo jaarlijks gebeuren. De beschermrand zorgt ervoor dat er geen lichaamsdelen in de veren terecht komen. Dit kan extreem pijnlijk zijn.
Om veilig met een trampoline te kunnen spelen moet je je aan bepaalde regels houden. Vooral omdat kinderen geen professionele springers zijn is dit van levensbelang. Je respecteert best de volgende eenvoudige regels.
- maximum 1 persoon op de trampoline
- salto's zijn absoluut verboden
- onder de trampoline = verboden terrein
- nooit springen als je alleen bent
- als je pijn voelt bij het springen dan stop je onmiddellijk
Het springen op een trampoline kan belastend zijn voor de gewrichten, de rug, de heupen en nog veel meer. Ga dus de eerste dag niet uren en uren staan springen. Bij overmatig gebruik kan je last krijgen en soms pas de dag nadien. In Brussel zeggen ze “trop is teveel” en dan geld ook voor het springen op een trampoline.
Grootte en toegelaten gewicht
Trampolines heb je in alle maten. Veel voorkomende maten zijn 244 cm, 305 cm en 366 cm. Om de prijs te drukken ben je natuurlijk geneigd om naar een klein model te gaan maar we raden dit toch af. Op een te kleine trampoline moet je je veel te hard concentreren om in het midden te springen. Bovendien is het veel moeilijke om wat leuke dingen uit te proberen zoals je op je knieĆ«n of rug laten vallen. Op de verpakking van de trampoline moet normaal duidelijk aangeven zijn hoeveel gewicht ze kan vertragen. Dit is zeer belangrijk. Kijk vooral of ze geschikt is voor volwassenen ook. De kinderen vinden het natuurlijk super leuk dat een van de ouders ook eens laat zien dat hij op een trampoline kan springen. Kinderen zien graag dat ouders ook nog kunnen “spelen”.
De vorm van de trampoline
Trampolines kunnen zowel rond als vierkantig zijn. De ronde trampolines zijn meestal goedkoper dan de vierkante trampolines. Vierkante trampolines zijn eigenlijk bedoeld voor de meer professionele springers. Professionele springers hebben ze nodig om zeer moeilijke (lees gevaarlijke) sprongen te maken. Op de olympische spelen wordt bijna altijd gesprongen op vierkante trampolines. Omdat bij een vierkante trampoline de impact niet perfect verdeeld is moet deze ook veel sterker gemaakt worden. Door het gebruik van dit duurzamer materiaal zijn ze meestal ook duurder dan ronde trampolines. Als je een trampoline koopt voor de kinderen dan verwacht je dat ze op een veilige manier spelen. Moeilijke sprongen zonder professionele begeleiding zijn dan ook absoluut af te raden en levensgevaarlijk. Een ronde betaalbare trampoline is meer dan voldoende voor kinderen.
De plaatsing van de trampoline
Dit wordt vaak onderschat. Een trampoline plaats je niet zomaar in de tuin. Let op de volgende zaken. Ten eerste plaats je een trampoline nooit op een steenharde ondergrond. Zelfs met een veiligheidsnet kan je door een ongelukje vallen wanneer je op of af de trampoline klautert. Vooral kleine kinderen willen soms te snel zijn. Plaats de trampoline dus bij voorkeur op het gras of een andere zachte ondergrond. Heb je die mogelijkheid niet dan kan je misschien van die speciale valtegels gebruiken. Deze kan je aan het trapladdertje en onder de poten van de trampoline plaatsen. De valtegels onder de poten voorkomen dat de poten de ondergrond beschadigen. Zorg er ook voor dat kinderen niet vanaf het dak van het schuurtje of tuinhuis op de trampoline kunnen springen. Je weet maar nooit wat kinderen willen proberen als je even niet oplet!
Een trampoline kopen
Trampolines kan je bijna in alle speelgoedwinkels kopen. Dreamland, Happyland, Fun en zo verder. Een verpakking met een ontbrekend onderdeel kan een regelrechte catastrofe zijn. Koop hem dan ook bij voorkeur bij een lokale verdeler. Vraag bij aankoop ook of dat je onmiddellijk mag ruilen indien er toch een onderdeel zou ontbreken. Heb ik zelf ook gedaan.
Montage van de trampolines
Een trampoline koop je niet voorgemonteerd. Nee, na aanschaf begint het leuke werk. De trampoline monteren terwijl de kinderen ongeduldig op je vingers staan te kijken. In de verpakking vind je een uitgebreide montage handleiding. Volg deze zorgvuldig op. Enig handigheid is wel vereist. Heb je dit niet dan vraag je best hulp aan een kennis. Het moeilijkst gedeelte is het plaatsen van de veren. Normaal moet er in de verpakking iets voorzien zijn om aan de veren te kunnen trekken. Hou de kinderen uit de buurt als je de veren opspant. Wanneer een veer onverwacht los schiet omdat je verkeerd bezig bent dan wil je niet dat de kinderen er juist boven “hangen”.
Onderhoud van de trampoline
Een trampoline kan tegen weer en wind. Je hoeft de trampoline dan ook niet s'avonds binnen te zetten. Als de trampoline lange tijd niet gebruikt word dan kan je eventueel het veiligheidsnet verwijderen en de trampoline afdekken met een zeil. Binnen plaatsen kan natuurlijk ook als je hiervoor plaats hebt. Zeer belangrijk is om de trampoline regelmatig te inspecteren. Controleer bij zo een inspectie de veren en het veiligheidsnet. Controleer vooral de beschermrand. De beschermrand heeft enorm veel te verduren en zal waarschijnlijkst het snelst slijtage vertonen.
Mits het respecteren van een aantal regels kan een trampoline leuk zijn voor iedereen. Het grote voordeel is dat het geen zomer moet zijn om op een trampoline te spelen en papa en mama kunnen mee spelen! Leuk toch......
Geen opmerkingen:
Een reactie posten