maandag 6 juni 2011

Lego Mindstorms

Lego Mindstorms is een reeks programmeerbare robots van LEGO. De eerste in die reeks kwam uit in 1998. De zogenaamde Mindstorms RIS was opgebouwd rond een centrale besturingsmodule de RCX. Het programmeren ging met behulp van een infrarood zender die bij de RIS 1.0 serieel en later bij de RIS 2.0 USB aangesloten werd. Voor het programmeren konden verschillende programmeertalen gebruikt worden. Er waren aansluitingen voorzien voor 3 sensoren en 3 motoren.

In 2006 werd de 2de reeks gelanceerd, de Mindstorms NXT reeks. Bij de NXT reeks is de centrale besturingsmodule de NXT. De NXT kan ook 3 motoren aansturen. In tegenstelling tot de RIS heeft de NXT aansluitingen voor 4 sensoren. De NXT heeft bovendien ook een luidspreker. Voor de NXT bestaan er 10 sensoren. Hieronder zie je de NXT en de verschillende sensoren die je kan gebruiken.

- tast sensor (druk sensor)
- sensor voor geluid detectie
- licht sensor
- afstand sensor die werkt met ultrasoon geluid
- kleuren sensor
- versnelling sensor
- kompas sensor
- draai sensor (hoek sensor)
- infrarood sensor voor reageren op infrarood licht
- IR-sensor

In 2009 kwam de NXT 2.0 op de markt. Dit is eigenlijk de oude NXT maar met vernieuwde (lees verbeterde) sensoren. Bij de Lego Mindstorms NXT 2.0 zit een programma dat je op een pc moet installeren. Het programma NXT-G. Met dit programma kan je de NXT robot programmeren. Het programmeren is zeer eenvoudig. Je sleept de opdrachten voor je robot gewoon naar een centraal venster. Eenmaal je alle opdrachten geprogrammeerd hebt kan je je programma downloaden naar je NXT robot. Dit kan met een USB kabel of met bluetooth. De bluetooth dongel voor je PC wordt wel niet meegeleverd maar is apart verkrijgbaar.


 De hardcore programmeurs kunnen ook gebruik maken van verschillende programmeertalen die er bestaan voor de Lego Mindstorms. Standaard kan je met de Lego Mindstorms NXT 2.0 4 modellen maken. De 4 modellen zie je op de volgende foto.

De Lego Mindstorms NXT 2.0 wordt geleverd met uitgebreide instructies voor het bouwen van de 4 basismodellen. Alle benodigde sensoren en motors worden standaard meegeleverd alsook de software NXT-G voor het programmeren. De Lego Mindstorms NXT 2.0 is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ook volwassen kunnen hier plezier aan beleven. Buiten de 4 basis modellen kan je natuurlijk ook je eigen robot maken.

De Lego Mindstorms NXT 2.0 is te koop bij bol.
www.bol.com

1 opmerking:

  1. Erg cool Lego Mindstorms NXT 2.0 heb hem zelf ook

    BeantwoordenVerwijderen