donderdag 24 november 2011

Snap circuits van Elenco

Elenco is gekend voor zijn educatief speelgoed. Met zijn “snap circuits” kan je in een handomdraai schakelingen maken. Elke kit bevat meerdere gekleurde circuit onderdelen waarmee je elektronische schakelingen en apparaten kan maken. In de meegeleverde handleiding vind je alle circuits die je kan bouwen. De kleuren zorgen ervoor dat het zeer duidelijk is waar je elke onderdeel moet vast klikken op het circuit bord.
Snap Circuit kit
Duidelijke instructies en kleuren
Afhankelijk van de kit vind je allerlei soorten onderdelen. Naast natuurlijk de draden heb je schakelaars, weerstanden, microfoons, condensatoren, lampjes, luidsprekers, motors en nog veel meer. Elke onderdeel heeft een nummer en een specifieke kleur. Met deze onderdelen kan je de circuits uit de meegeleverde handleidingen bouwen maar je kan ook je eigen schakelingen maken.

Het gamma circuits dat je kan bouwen is zeer uitgebreid en met sommige kits kan je tot 750 schakelingen maken. De te bouwen circuits kunnen zeer eenvoudig zijn zoals een simpel lampje of geluid maken tot meer ingewikkelde circuits zoals een radio, inbraakalarm of elektronisch spelletje.
Bij sommige kits is er software meegeleverd die je kan installeren op je PC. Als je dan vervolgens de meegeleverde kabels aansluit via de line in van je geluidskaart van je PC kan je je PC gebruiken als oscilloscoop. Wat een briljant idee van Elenco! Hierdoor kan je de signalen duidelijk visueel op je computer zien.

De kits zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is aanbevolen om je kind in het begin te begeleiden wanneer hij zijn eerste circuits bouwt. Het is zeer belangrijk om te controleren dat je geen kortsluiting maakt. Als je dit toch doet kan je onderdelen beschadigen. Bovendien kan een kortgesloten batterij enorm warm worden en zelfs uit elkaar spatten. Vandaar dat het verstandig is van eventueel een veiligheidsbril te dragen en zeker als je eigen ontworpen schakeling maakt die niet in de handleiding staan. Er is geen gevaar voor een elektrische schok omdat lage spanningen gebruikt worden.

Als je ontspanning en plezier wenst te combineren met leren dan zit je goed met de kits van Elenco. We raden het wel aan van je kind te begeleiden als hij zijn eerste circuit maakt. Leg hem duidelijk uit wat een kortsluiting is en dat hij dit ten alle tijden moet vermijden. Elenco geeft geen garantie op onderdelen die beschadigt worden door verkeerd gebruik. In de handleiding staan goede tips om het risico op beschadigen van een onderdeel tot een minimum te beperken. Volg deze tips dan ook op. En ten slotte. Laat je kind een veiligheidsbril dragen. Beter geen risico nemen. En onze laatste tip. Begin met eenvoudige schakelingen. Je zal versteld staan hoe fier je kind zijn eerste zelfgemaakte schakeling zal tonen.

2 opmerkingen: