zondag 29 juli 2012

De zandbak, ideaal speelgoed voor buiten

Als het warm is heb je graag dat de kinderen buiten kunnen spelen. Een zandbak is voor kleine kinderen dan ook het perfecte speelgoed. In de zandbak kunnen ze hun fantasie helemaal uitleven. Een kasteel bouwen, zandtaartjes maken, een kuil graven, het zand zeven of met autootjes rijden in het zand. Eindeloos veel mogelijkheden en uren speelplezier.

Hygiëne
Sommige mensen vinden een zandbak vies en onhygiënisch maar dit hoeft helemaal zo niet te zijn. Veel hangt af van de zandbak zelf. In een propere zandbak kunnen huisdieren hun behoefte niet doen. Zorg er dus voor dat de zandbak afgedekt kan worden wanneer de kinderen er niet in spelen. Hierdoor kunnen er ook geen bladeren en ander vuil in terecht komen. Plaats een zandbak nooit op een vochtige plek of een plaats die altijd in de schaduw staat. Dit stimuleert het ontstaan van schimmels en mos. Als je de zandbak ingraaft moet je altijd voor een doek of folie op de bodem zorgen. Hierdoor hou je ongedierte en wortels van planten buiten de zandbak. Regen, zon en lucht. Deze 3 samen zorgen voor een propere zandbak. Je dekt de zandbak dus wel af maar je laat best wel wat gaten en kieren in de afdekking. Laat kinderen nooit eten of drinken in de zandbak. Als ze morsen dan komen er etensresten in het zand terecht en dit trekt ongedierte aan.

Keuze van het zand
Niet al het zand is even geschikt voor de zandbak. Zand dat totaal niet kleeft is niet leuk om mee te spelen. Bij voorkeur gebruik je zand met een korrelgrootte van ongeveer 2 mm. Bijvoorbeeld duinzand of bergzand. Gebruik geen zand dat te grof is zoals rivierzand. Te grof zand kleeft niet voldoende voor het maken van een kasteel of zandkoekjes.

De grootte en diepte van de zandbak
Een zandbak hoeft niet groot te zijn maar zorg er wel voor dat hij voldoende groot is zodat een kind erin kan zitten en naast zich kan spelen. In een zandbak spelen zonder zich vuil te maken kan niet en kinderen vinden het leuk om erin te gaan zitten. Belangrijk is dat de zandbak niet te diep is. Kinderen graven graag een kuil in het zand. Als de zandbak niet te diep is is de kans kleiner dat ze bedolven geraken onder het zand.

Het model en type van zandbak
Zandbakken vind je in alle kleuren, maten en materialen. De meest populaire zandbakken zijn de vierkante, rechthoekige, zeshoekige en ronde zandbakken. De vorm maakt eigenlijk niet veel uit. Zandbakken zijn meestal van hout of kunststof. Als het een zandbak is die een vaste plaats heeft dan kies je best voor een houten zandbak. Kunststof zandbakken hebben het voordeel dat ze snel te plaatsen en verplaatsen te zijn. Ideaal als je de zandbak in de winter uit de tuin wenst te halen.

Onderhoud van de zandbak
Een zandbak heeft weinig onderhoud nodig. Woel het zand regelmatig eens om als de kinderen er niet regelmatig in spelen. Als het zand in slechte staat is ververs je dit natuurlijk. Alle onzuiverheden haal je er natuurlijk uit. Samen met de kinderen het zand zeven is natuurlijk ideaal.

Een zandbak kopen
Een zandbak kan je in elke speelgoedwinkel kopen. Als je een beetje handig bent kan je natuurlijk zelf een zandbak maken. Als je de zandbak zelf maakt van hout zorg er dan wel voor dat je vochtbestendig hout gebruikt! Zand kan je bijna overal krijgen. In sommige speelgoedwinkels wordt ook speelzand verkocht. Dit is duurder maar is wel vaak zuiverder. Misschien interessant als je geen te grote hoeveelheden nodig hebt.

Zandbak accessoires
Als je a zegt dan moet je ook b zeggen. Een zandbak zonder emmertje en schepje is geen zandbak! Dit is een absoluut minimum. Zorgt liefst ook voor vormpjes om zandtaartjes mee te maken. En als het goed weer is zorg dat de kinderen in beperkte mate wat water kunnen gebruiken om de gemaakte vormpjes nog steviger te maken. Een zeefje is ook leuk en tegelijkertijd ideaal om eventueel onzuiverheden uit de zandbak te halen.

De zandbak heeft de laatste jaren wat aan populariteit verloren maar voor kleine kinderen is het nog steeds een van de leukste dingen om buiten mee te spelen. Mits een goed onderhoud en enkele zaken waar je moet op letten kunnen kinderen er uren en uren in spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten