maandag 11 juli 2011

Een radio van papier-maché

Een radio van papier-maché
Tekst en uitleg door www.veetje.be.

Wat fantasie en wegwerpmateriaal, meer heb je niet nodig om je eigen radio te maken! Kinderen vinden het heerlijk om samen met mama/papa te knutselen en er is uren radio’tje-spelen aan verbonden.
Eenvoudig en leuk…, wat houdt u nog tegen?

Materiaal
 • Lege kartonnen doos
 • Krantenpapier
 • Kartonnen koker van keukenpapier
 • wc-rolletje
 • Satéstokje
 • Papierplakband of andere stevige tape
 • Behangerslijm
 • Verf
 • Eventueel knutselvernis
Steek je radio in elkaar
De vorm van de radio: Kleef de kartonnen doos dicht en plaats ze zo voor je, zoals je de radio wilt.
De volume- en de frequentieknop: Knip 2 rondjes van de kartonnen koker en kleef deze met de papierplakband vooraan tegen de doos.
De microfoon: rol een stevige prop krantenpapier en plaats deze bovenop het wc-rolletje. Bevestig de prop met de papierplakband aan het rolletje. Duw dit rolletje qua vorm een beetje naar je hand.
Het handvat en de microfoonhouder: Knip de overschot van de koker in 2. Je hebt nu 2 kartonnen stroken. Kleef met de plakband de ene strook op de bovenzijde als handvat en de andere op de zijkant als microfoonhouder. Let er op dat je microfoon in de houder past!
De antenne: Prik de satéstok naast het handvat in de doos. Verstevig met een stuk plakband zodat de stok blijft zitten. Rol een kleine prop krantenpapier en prik deze bovenop de satéstok. Verstevig met papierplakband.
De vorm van je radio is nu klaar!

papier-maché radio
Papier-maché
Laat mama/papa de behangerslijm voor de papier-maché klaarmaken zoals aangegeven op het doosje (een teiltje lijm volstaat!).
Als de lijm klaar is, kan je de radio beginnen inpakken. Scheur stukken krantenpapier ter grootte van je handpalm. Scheur er genoeg!
Haal een stuk door de lijm en wrijf er de overtollige lijm af met je vingers. Kleef dit stuk op de radio: let er op dat het mooi plat ligt (geen hobbels en bobbels). Neem een tweede stuk en doe net hetzelfde. De stukken hang je kriskras door en over elkaar. Op deze wijze pak je alles in. Vergeet ook de microfoon niet. Je handen worden er lekker vuil van, maar dat is net zo leuk!
Als alles is ingepakt laat je dit drogen op een stuk krant. Mocht de krant later aan de radio of microfoon kleven, dan kan je deze gewoon er af trekken.
papier-maché radio
Verftijd
Geef de gedroogde radio en micro eerst een witte basislaag. Gebruik indien mogelijk acrylverf want dit dekt beter, maar opgelet: dit maakt onuitwisbare vlekken! Dus een goede schort en genoeg afdekmateriaal op de tafel zijn een must! Laat de witte radio/micro goed drogen.
Kies nadien je lievelingskleuren en geef je radio helemaal de stijl die jij wilt!
Laten drogen en klaar!
papier-maché radio
Tips:
 • Werk de radio eventueel af met knutselvernis. Dit is te koop in de beter knutsel- of speelgoedwinkel en zorgt voor een professioneel resultaat.
 • Smuk je radio eventueel nog op met enkele toffe stickers.
Voor meer foto’s van de radio: surf naar www.veetje.be!

Deze tekst is het eigendom van Veetje, geschreven voor Spelletjesenmeer.blogspot.com en mag onder geen enkele voorwaarde verder verspreid worden, zonder haar persoonlijke toestemming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten