zondag 9 oktober 2011

Een houten vlot maken

Met wat takjes, een koord , papier en een schaar kan je een leuk vlot maken. Je kiest zelf hoe groot je het vlotje wil maken. Hieronder zie je het materiaal dat we gebruikten.

materiaal voor het vlot
takjes klaar om te binden

Hoe lichter het soort hout dat je gebruikt hoe beter. Om een mooi resultaat te bekomen kan je de schors van de takjes verwijderen. Leg de takjes mooi naast elkaar en bind ze samen met een koord. Dit is waarschijnlijk het moeilijkst. Span de koord goed aan. Vraag eventueel aan iemand om de takjes vast te houden. Hieronder zie je het resultaat na het vast binnen.
takjes van vlot samen gebonden
het uiteinde van de mast in wig gesneden

In de volgende stap ga je de mast of masten voorzien voor het bevestigen van het zeil. In ons geval hebben we gewerkt met 2 masten waartussen we het zeil gaan bevestigen. Voor het zeil gebruiken we een stuk papier. Het voordeel van 1 mast is natuurlijk dat er minder gewicht te dragen is door het vlot. De takjes die je gebruikt voor de masten snij je in een wig vorm af. Hierdoor kan je de masten gemakkelijk tussen 2 takjes van het vlot duwen. Vervolgens moet je deze masten opnieuw stevig vastbinden.
vlot klaar voor zeil
vlot op water

In de laatste stap knip je met een schaar een stuk papier ter grootte van het zeil dat je wenst te gebruiken. Op de plaatsen waar je het papier over de masten wenst te schuiven maak je een gat of een maak je een kruisvormige insnijding. Vervolgens schuif je het papier voorzichtig over de masten.

Als je wenst dat het vlot echt blijft drijven laat je het best eerst goed lang drogen. Om het drijfvermogen nog te verhogen kan je aan de onderkant een stuk dunne isolatie kleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten