zondag 21 augustus 2011

Een speeleiland maken voor de kinderen

Als het mooi weer is dan spelen kinderen graag buiten. Ze weten niet altijd onmiddellijk met wat ze moeten spelen. Maar niet getreurd er is een oplossing. Je kan voor de kinderen een speeleiland maken.

Een speeleiland is eigenlijk een mini speeltuin waar de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. Het speeleiland moet in de eerste plaats kindvriendelijk en veilig zijn. Het moet kinderen de kans geven om op verschillende manieren te spelen.

Het maken van zo een speeleiland vraagt wel wat voorbereiding. Eerst en vooral ga je kijken hoeveel ruimte je in de tuin hebt om zo een speeleiland te maken. Het speeleiland hoeft niet noodzakelijk zeer groot te zijn maar 3m² lijkt toch een minimum oppervlakte te zijn. De ondergrond van het speeleiland moet voldoende zacht zijn om te voorkomen dat kinderen zich kwetsen als ze zouden vallen. Als ondergrond zijn gras, zand of eventueel zachte tegels aan te raden. Als je zand gebruikt ga je eigenlijk eerst een soort grote zandbak maken. Deze hoeft natuurlijk niet zo diep te zijn.

Eenmaal de ondergrond van het speeleiland klaar is ga je kijken welke speeltoestellen je op dit eiland kan plaatsen. Hierbij gaat de voorkeur naar weerbestendige toestellen. Afhankelijk van de leeftijd en het budget kan je een lijst maken van speeltoestellen die je overweegt van t plaatsen.

Voorbeelden van speeltoestellenZoals je ziet is er een enorme keuze aan speeltoestellen voor je speeleiland. Natuurlijk moet je ook niet gaan overdrijven met het aantal toestellen. En zoals je ziet verschillen de prijzen nogal dus hou ook rekening met je budget. Het zijn niet altijd de duurste speeltoestellen waarmee de kinderen het best spelen.

De veiligheid van de kinderen primeert boven alles! Let dus vooral dat het speeleiland veilig is. Controleer zeer zorgvuldig de volgende zaken.
- zijn er scherpe objecten of punten die gevaarlijk kunnen zijn?
- is er verstikkingsgevaar?
- zijn er touwen die rond de nek van de kinderen kunnen?

En natuurlijk laat je kleine kinderen niet zonder toezicht alleen spelen. Misschien kan je naast het speeleiland een plekje voorzien eventueel met parasol waar je rustig van een drankje kan genieten terwijl de kinderen spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten