donderdag 20 oktober 2011

Mens erger je niet!

Mens erger je niet is een klassieker onder de gezelschapsspelletjes. Het is een spel voor 2 tot 4 spelers. Het spel wordt gespeeld op een speelbord met pionnen. Elke speler start met 4 pionnen in een gekozen kleur. Iedere speler zet zijn pionnen op de daar voorziene vakjes op het speelbord. Dit zijn de 4 cirkeltjes in de hoeken van het speelbord. Dit noemen we de startcirkels. Voordat je het spel begint wordt er met de dobbelsteen gegooid om te zien wie mag beginnen. De speler met de hoogste worp mag beginnen. Het doel van het spel is je 4 pionnen op je eindcirkels te krijgen.
mens erger je niet
Als je pionnen op de startcirkels staan dan zitten ze nog niet echt in het spel. Een pion kan je in het spel krijgen door een 6 te gooien. Als je een 6 gooit mag je een pion in het spel brengen en dit op het vakje met de pijl juist naast jouw startcirkels. Als er op dit vakje reeds een pion staat dan wordt deze pion terug op zijn startcirkel geplaatst. Als je een 6 gooit mag je ook in plaats van een pion in het spel te brengen één van je pionnen die reeds in het spel zijn 6 vakjes verplaatsen en dit steeds in de richting van de pijlen. Opnieuw als je terecht komt op een vakje waar reeds een pion staat dan mag je deze pion terug op zijn startcirkel plaatsen.

Als je geen 6 gooit kan je enkel pionnen van jouw kleur die je reeds in het spel hebt verplaatsen. Als je meerdere pionnen in het spel hebt mag je kiezen welke pion je verplaatst. Het aantal vakjes dat je de gekozen pion mag verplaatsen is gelijk aan het aantal geworpen ogen op de dobbelsteen. Als je geen pionnen in het spel hebt en je geen 6 gooit dan is het aan de volgende speler. Het is de bedoeling van al jouw pionnen op de eindcirkels te krijgen.
start en eindcirkels
Pionnen die op de eindcirkels staan kunnen niet uit het spel gespeeld worden. Je moet je pionnen perfect parkeren op de eindcirkels d.w.z. als je teveel gooit en voorbij de eindcirkels terecht komt dan moet je je beurt overslaan. Met alle gevaar dat je pion alsnog uit het spel gespeeld wordt.

De winnaar van het spel is diegene die er als eerste in slaagt zijn 4 pionnen te parkeren op de 4 eindcirkels.

Er zijn veel varianten van dit spel. Zo bestaat er ook een speelbord voor 6 spelers. Sommige mensen spelen die spel met aangepaste regels. Een aangepaste regel kan bijvoorbeeld zijn dat je geen 6 hoeft te gooien om een pion in het spel te plaatsen als je nog geen pion in het spel hebt. Dit spel winnen heeft niet enkel met geluk te maken. Er is een strategisch aspect omdat je als speler soms moet kiezen welke pion je gaat verplaatsen. Als je dit spel met meer dan 2 spelers speelt wordt het pas echt spannend. De naam mens erger je niet komt van het feit dat je je verschrikkelijk kan beginnen ergeren als je pionnen keer op keer uit het spel gespeeld worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten