maandag 3 oktober 2011

Spelen met een R/C boot

R/C betekent eigenlijk “radiografisch controlled”. In het Nederlands wil dit eigenlijk zeggen van op afstand bestuurbaar. Iedereen kent de radiografisch bestuurbare auto's, vliegtuigen en helikopters maar bootjes kunnen net zo leuk zijn om mee te spelen.

Radiografisch bestuurbare bootjes kan je indelen in 3 categorieën.
  1. bootjes voor in een badkuip of zwembad
  2. bootjes voor in een vijver
  3. modelbouw boten te monteren voor in een vijver of eventueel zelfs de zee

De bootjes voor in een badkuip of zwembad zijn bedoeld voor de allerkleinsten. Ze werken meestal op standaard batterijen. Montage is niet nodig. De batterijen erin en je kan onmiddellijk beginnen spelen. Het is ten strengste af te raden om deze bootjes op een vijver uit te proberen. In een vijver drijft er meestal van alles op het oppervlakte. Als er iets in de schroef van het bootje terecht komt kan deze hopeloos vast komen te zitten. Zonder gepast materiaal is het natuurlijk niet evident om zo een bootje te recupereren wanneer hij in het midden van de vijver is komen vast te zitten! De afstandsbediening van deze bootjes is meestal ook beperkt qua bereik dus zelfs een grote vijver met zuiver water kan een probleem zijn. Hierboven zie je een bootje van deze klasse.

Bootjes die bedoeld zijn om buiten in een vijver te gebruiken hebben een groter bereik. Het bereik kan 25m zijn of meer. Controleer dit natuurlijk voordat je een grote vijver op gaat. Deze bootjes zijn meestal ook wat groter. Als je met zo een bootje speel bedenk je best hoe je de boot gaat recupereren als de batterijen plotseling leeg zijn wanneer de boot zich in het midden van de vijver bevindt. Deze bootjes bestaan er in alle modellen. Zo kan je spelen met een raceboot, een zeilschip of zelfs een blusboot. Vraag steeds toestemming aan de eigenaar van de vijver voordat je begint te spelen. Niets zo irritant als een boze eigenaar die plotseling uit de bol gaat!

Voor de echte liefhebbers en voor de wat grotere kinderen met voldoende geduld zijn er de echte modelbouw boten. Deze boten moet je volledig in elkaar steken inclusief de allerkleinste onderdelen. Deze boten kunnen een elektromotor hebben of zelfs een echte verbrandingsmotor. Deze boten vind je in alle formaten. Van enkel 10 tallen centimeters tot meerdere meters. In deze klasse is het interessant om eventueel lid te worden van een modelbouwclub. Op internet kan je eventueel lid worden van een modelbouwforum. Op dergelijk forum kan je allerlei vragen stellen aan leden met meer ervaring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten