woensdag 19 september 2012

Doe mee aan een zeepkistenrace

Wat is een zeepkist?

Elk voertuig dat je maakt zonder motor is per definitie een zeepkist. Met een zeepkist kan je samen spelen. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat ieder op beurt achter het stuur mag zitten en de andere moet dan duwen. Met een zeepkist kan je ook een helling afbollen. Doe dit natuurlijk alleen als de zeepkist hiervoor gemaakt is. Ga met een zeepkist nooit spelen op de openbare weg behalve als deze hiervoor speciaal afgesloten is voor het verkeer.
foto van een zeepkist 1
Zeepkist 1
foto van een zeepkist 2
Zeepkist 2
Een beetje geschiedenis.

De naam zeepkist komt eigenlijk van een Amerikaans zeep fabrikant. Op een dag had hij een prachtig idee. Hij maakte van de kisten die hij gebruikte om zeep te vervoeren kleine voertuigen voor zijn kinderen. Het idee sloeg al snel aan en in 1934 werd in Amerika de eerste zeepkistenrace gehouden. Door de grote opkomst voor deze race was het duidelijk dat dit de nieuwe rage was. Het succes van de zeepkistenrace was tegelijkertijd ook een succes voor de verkoop van de zeep. Nadien werden er natuurlijk ook andere kisten gebruikt.

Na de 2de wereldoorlog veroverden de zeepkisten het Europese continent. Meegebracht door de Amerikaanse bevrijder natuurlijk.

Hoe maak (bouw) je een zeepkist?

Een zeepkist bouw je zoals je zelf wilt. Natuurlijk zijn er richtlijnen voor de bouw. Een zeepkist heeft een onderbouw en een bovenbouw. De onderbouw is de bodemplaat, de wielen en de stuurinrichting. Een goede zeepkist heeft voldoende afstand tussen de onderkant van de bodemplaat en het wegdek. Denk hierbij aan minimum 10 cm. Als je van plan bent om mee te doen aan een zeepkistenrace verken je best op voorhand het parcours zodat je kan inschatten wat de ideale afstand is. Een goede zeepkist heeft stevige wielen en uitstekende remmen. Hoewel zeepkisten per definitie niet noodzakelijk remmen moeten hebben is dit bij de inschrijving toch vaak een van de vereisten om mogen deel te nemen. Als je beetje googelt vind je al snel een bouwplan voor een zeepkist. Stap voor stap wordt je getoond hoe je zo een zeepkist maakt. Gebruik de bouwplannen enkel als richtlijn of om ideeën op te doen. Een zeepkist is pas een echte zeepkist als je ze zelf bouwt. Gebruik geen gocart of ander bestand voertuig als onderbouw. Dat zijn geen echte zeepkisten en daar denken de toeschouwers net zo over.
foto van een zeepkist 3
Zeepkist 3
foto van een zeepkist 4
Zeepkist 4
Hou het veilig.

Leuk of niet maar de veiligheid van een zeepkist is altijd het belangrijkste. Als je met een zeepkist gaat racen zorg dan ook dat dit op een veilige manier kan gebeuren. Zorg dat je in geval van nood kan remmen en dit op minstens 2 wielen. Ga nooit remmen met de handen, voeten of andere lichaamsdelen! Hou je handen en voeten in de zeepkist. Denk ook aan de veiligheid van de toeschouwers. Hoe vaak gebeurt het niet dat er nog iemand op het laatste moment beslist om de straat over te steken. Zorg dus dat je een claxon of een toeter hebt. Maak alles stevig vast. Onderdelen die los komen kunnen bij hogere snelheden gevaarlijk zijn voor de omstanders. Denk ook aan de kleding. Een lange broek, bovenkleding met lange mouwen en handschoenen zijn geen luxe maar een absolute noodzaak. Laat de zeepkist altijd controleren/inspecteren door iemand anders alvorens te racen.

Zeepkistenraces.

Er is altijd wel ergens een zeepkistenrace. In sommige steden en gemeentes is het een jaarlijks activiteit. Locaties waar zeepkistenraces gehouden worden zijn onder andere Ninove, Aarschot, Mechelen, Hoeleden, Lochristi, Sittard, Zandvoort, ...

De red bull zeepkistenrace

Een bekende zeepkistenrace is de red bull zeepkistenrace. Deze is bekend door de grote media aandacht. Het is een van de weinig zeepkistenraces die ook op TV te zien zijn.
foto van een zeepkist 5
Zeepkist 5
foto van een zeepkist 6
Zeepkist 6
Heb je zelf een zeepkist gemaakt? Stuur ons een foto ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten